Participator Nieuwe Economie

Wat doet een participator in de Nieuwe Economie? Precies: anders consumeren, nadenken over de waarden die bedrijven en overheden representeren, werken aan bewustwording in je directe omgeving en nieuwe initiatieven opsporen en benutten.

De deeleconomie heeft me bewust gemaakt van de mate van duurzaamheid van de producten en diensten die ik afneem. Ik probeer efficiënter auto te rijden, na te denken over de efficiency van de software die ik gebruik, bewuster te eten en die zaken gemeenschappelijk te gebruiken die zich daarvoor lenen.

Er zijn twee initiatieven die aan het starten zijn in Nederland die ik bijzonder vind en waarvan ik verwacht dat ze gemeenten en andere overheden verder kunnen helpen op het gebied van het creëren van werk en participatie, danwel een vorm van bezuinigen zonder kaasschaaf.

Croqqer

Dit betreft een opvolger van Taskrabbit (VS, 2008) en gaat over micro-ondernemerschap. Mensen zonder werk of met te weinig werk kunnen bijverdienen door zichzelf rechtstreeks aan te bieden voor werkzaamheden in de buurt. Croqqer draagt zo bij aan een stuk sociale cohesie, veiligheid en aan het creëren van nieuw werk en een stuk maatschappelijke participatie.

Bij Croqqer ben je geen zzp-er of freelancer en ook geen werknemer. Alle betalingen gebeuren rechtstreeks tussen klusplaatser en Croqqer via Ideal. De belasting wordt betaald door de Croqqers zelf over de belastingcategorie ‘overige inkomsten’. De reden hiervoor is dat de klus een overeenkomst betreft tussen 2 burgers. Een zogenaamde peer-to-peer-overeenkomst. Juist dit aspect maakt Croqqer vernieuwend. Croqqer stimuleert de zelfredzaamheid van mensen met te weinig werk of inkomsten door peer-to-peer relaties te versterken.

Ik bied mij aan aan overheden, uitkerings- en welzijnsorganisaties om deze vorm van participatie te introduceren en uit te werken in beleid en pilots.

FLOOW2

Dit is een uniek Nederlands concept voor business-to-business sharing. Juist omdat het om delen van investeringen, materialen en mensen tussen bedrijven en overheden gaat, is dit concept ook vernieuwend binnen de Nieuwe Economie die meestal over peer-to-peer-relaties gaat. Ook bedrijven en overheden kunnen nu besparen door te vermeerderen.

Hoe het werkt? FLOOW2 is een online-marktplaats waarom overheden en bedrijven assets zoals grondmaterieel, printers, transportmiddelen, apparatuur, personeel en andere zaken kunnen delen. Hierdoor worden de investeringskosten voor een ieder lager en de toegang tot voorzieningen wordt eenvoudiger en groter in omvang. Daarom is delen ook wel vermeerderen: meer mensen krijgen toegang tot dezelfde voorzieningen. Dat is iets heel anders dan de kaasschaafbezuinigingen waarbij iedereen altijd er een beetje op achteruit gaat.

FLOOW 2 heeft diverse prijzen gewonnen voor duurzaamheid en als innovatief concept en is in beeld van World Watch als het gaat om vernieuwende business modellen.

Ik bied mij aan aan bedrijven en overheden om FLOOW2 te introduceren als vernieuwende manier van bezuinigen en verbetering van de dienstverlening.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s