OuiShare cityconnector The Hague

Hoe je cityconnector wordt..

Op een dag verscheen mijn buurman Jeroen met een interessante link die hij had gevonden op het internet: OuiShare. Een Frans initiatief uit Parijs op het gebied van alles wat we boeiend vinden: Open Overheid, sociale innovatie, duurzaamheid, Nieuwe Economie, betrokkenheid van creatieven, hackers en last but not least Michel Bauwens.

Als iets goed is dan haal je het heel graag naar je toe, breid je het uit vanaf waar het vandaan komt. Zo gezegd zo gedaan: een mail aan de founder Benjamin Tincq, 1 hangout en een officiële foto met pilotenbril verder, waren wij cityconnectors The Hague. En het voelde alsof we vlogen!

Onmiddellijk werden we toegevoegd aan OuiShare Global op Facebook en vandaar uit begon het!

OuiShare Fest

Als je in een ‘global network’ zit, dan loop je de kans dat je moet reizen. Vervelend genoeg was de eerste kans om dat te doen naar Parijs. Dat is gezien de omstandigheden goed te doen. Omdat delen bij OuiShare centraal staat, besloten mijn buurman en ik ook geheel ‘sharing’ naar Parijs te gaan. Een Facebook-oproep in onze Uitvinderswijk in Den Haag verder, haakten twee mooie mensen aan. En in mei gingen wij samen naar Parijs in een Peugeot 107 met opgestapelde tassen, deelden wij via AirBNB een appartement vlak bij Montmartre en dompelden wij ons onder in een sfeer die te omschrijven valt als een soort elitair Woodstock op een locatie die aan Victoriaans burlesque doet denken: een grote ronde circustent met rood fluwelen stoelen, bankjes en gordijnen.

Alles wat nieuw was en alles wat oud is, is besproken. Coworking, upcycling, co-investing, crowdfunding, disruptive business models, juridische mediation, public policymaking voor de collaborative consumption, barcamps, barthering, alternative currencies, fablabs, Open Research.

Een gezelschap bestaande uit ondernemers in spijkerbroek, wiskundigen met paardestaart, jonge ambassadeurs van de online magazines Shareable, Collaborative Consumption en online marktplaatsen als Kutoto (ook in spijkerbroek), co-work place founders (met baard en krullen), kunstig uitziende mensen en hier en daar een verdwaalde verstekeling met een jasje aan had er een geweldige tijd, discussies op hoog abstract niveau over de toekomst van economie en samenleving en een feest!

Kortom: met een hoofd vol nieuw jargon, een bak vragen en totaal flabbergasted verlieten we Parijs. We moesten er even van bijkomen. Wat hadden we nu meegemaakt?

Global mind

Gelukkig is er Facebook. Al die vragen konden we kort nadat we terugkwamen gewoon kwijt. Weldra werden we aan allerlei OuiShare groepen toegevoegd: Core Team, Policy, Newsroom en werden we verbonden met andere cityconnectors, deskundigen op het gebied van sociale innovatie en ineens ontvingen we updates van allerlei projecten wereldwijd, gesprekken met Neelie Kroes, Europese Open Calls, ideeën over anders leven zonder geld, updates van onderzoeken gedaan in Thailand, Zuid-Amerika en aan de westkust van Amerika.

Tja.. alle problemen die eerst lokaal leken en die we in verband brachten met onze politiek en instituties in Nederland en die we voorzichtig eens met België of Duitsland vergeleken, kwamen in een totaal ander verband te staan. Je ontwikkelt een ‘global mind’ en je raadpleegt bij vragen gewoon iemand van elders om eens te reflecteren. Dat geeft ruimte om te relativeren, om nieuwe inspiratiebronnen en voorbeelden aan te boren. Bovendien lukt het om met anderen samen snel te schakelen en nieuwe dingen teweeg te brengen.

Concreet

Wat levert dit op? Een kort lijstje met mensen en activiteiten die via OuiShare tot stand kwamen:

 1. Organisatie OuiShare Drinks The Hague.
 2. Open Call for Cyprus: opstellen paper ter bevordering van Open Democratie.
 3. Sharelex: eerste Labolex Brussel bijgewoond, een proefsituatie voor het oplossen van juridische vraagstukken rondom innovaties, en de mogelijkheid om het in Nederland te introduceren.
 4. Big Tent Event Google: deelname namens OuiShare aan pre-hangout t.b.v. een gesprek onder leiding van premier Rutte over de kansen om internetondernemerschap te stimuleren.
 5. Borders to Cross: voorbereiding deelname OuiShare aan congres over sociale innovatie en de effecten op democratie en governance georganiseerd door het Ministerie van BZK en o.a. Universiteit Leuven.
 6. Open Call for Urban Development EU:  voorbereiding indienen aanvraag i.s.m. OuiShare.
 7. Meedenken met ontwikkelingen in Brussel rondom de introductie van beleid rondom collaboratieve consumptie.
 8. Op de hoogte van ontwikkelingen binnen het projecten als Edgeryders, een leef- en werkgemeenschap in Matera en social enterprise met vernieuwende samenwerkingsregels op basis van eigen verantwoordelijkheid en inzet op basis van communitysamenwerking.
 9. Een duidelijk beeld en kennis van de ingezette tools bij het organiseren van festiviteiten en samenwerking online.
 10. Op de hoogte van de nieuwste citylabs, welzijn nieuwe stijl en innovatie- en participatieplatforms binnen Europa, vaak functionerend zonder subsidie en met een bijzondere aandacht voor de veranderende rol van bestuur en overheid in een steeds opener wordende democratie.
 11. Laatste nieuws op het gebied van collaboratieve consumptie als weg uit de crisis binnen Europa en de wijze waarop beleidsvorming door overheden nu plaatsvindt: Europese beleidsvorming, BercyJam i.s.m. het Ministerie van Digitalisering in Parijs, Forum de l’Economie Collaborative de Bordeaux.
 12. Een blik op de wereld van participatie nieuwe stijl overal ter wereld via OuiShare Global.
 13. Directe contact met een van de meest inspirerende denkers ter wereld: de founder van P2P Foundation: Michel Bauwens over peers, commons en sociaal-economische en participatievraagstukken.

Deelname aan OuiShare vergroot je wereld, verbreed je blik en geeft de mogelijkheid om met verrassende voorbeelden en oplossingen te komen voor participatievraagstukken, online- en offline samenwerking tussen mensen, economische vraagstukken waarbij de deeleconomie in combinatie met de versterking van peer-to-peer-relaties een oplossing kan bieden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s